17/9/12

Eνας μεγάλος "παραμυθάς"

Hans Christian Andersen..


Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στο Οντένσε, στο νησί Φιονία της Δανίας.Ο Χανς ήταν ένα περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία. Πολλές φορές τον έβλεπαν να περπατά στο δρόμο σαν ονειροπαρμένο και το μυαλό του δεν το είχε πουθενά αλλού, παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα.
Όταν ήταν με τους φίλους του, του άρεσε να απαγγέλλει και να τραγουδά. Ήταν δεκατεσσάρων χρονών, όταν κυνηγώντας μια καλύτερη τύχη, έφθασε στην Κοπεγχάγη, με μόνη του περιουσία 30 φράγκα μεσκοπό να γίνει ηθοποιός.
 Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου,αλλά ήταν τόσο άσχημος και αδύνατος, που δεν τον δέχτηκαν.  Ευτυχώς είχε ωραία φωνή κι άρχισε να σπουδάζει μουσική,αλλά αρρώστησε ξαφνικά και έχασε τη φωνή του.  Έτσι, το μόνο ταλέντο που του έμεινε ήταν το ταλέντο της ποίησης.
Οι στίχοι του άρεσαν και βρήκε έναν προστάτη, τον Κέλλαν, που τον έστειλε στο πανεπιστήμιο, όπου κέρδισε μιαβασιλική επιχορήγηση.
Το 1827 δημοσίευσε ποιήματά του και έπειτα εξέδωσε μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια δόξα.
Το έργο όμως που τον έκανε διάσημο ήταν το "Βιβλίο εικόνων χωρίς εικόνες",  μία σειρά με φανταστικές συνεντεύξεις, διηγήσεις και χαριτωμένες περιγραφές τοπίων.  Στη διεθνή λογοτεχνία όμως ο Άντερσεν είναι κυρίως ο μεγάλος "παραμυθάς" . Οι κυριότεροι ήρωες των παραμυθιών του είναι φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι, που όμως έχουν ασυνήθιστα ψυχικά χαρίσματα, ευγένεια, ταλέντο, μεγαλοψυχία. Πολλά από τα παραμύθια του μεταφράστηκαν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου,  όπως «Ο γιος του μπαλωματή», που περιγράφει όλη του ζωή, «Η ιστορία της μητέρας», «Η ιστορία μιας δραχμής»
Μερικά απο τα γνωστά εργα του Άντερσεν είναι  :  Το κοριτσάκι με τα σπίρτα , Το ασχημόπαπο , Η μικρή νεράιδα , Η βασίλισσα του χιονιού,  Ο μολυβένιος στρατιώτης ,  Το πνεύμα των Χριστουγέννων,   Το αηδόνι του αυτοκράτορα,,  Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα ,  Η μικρή γοργόνα ,  Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι .
Καλή σχολική χρονιά σε παιδιά,  γονείς  και δασκάλους!!!!

15 σχόλια:

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

καλημέρα καλή εβδομάδα
καλη επιτυχία σ αυτό το μπλογκ
ευχαριστώ για την επίσκεψη και εγγραφή μέλους
μόλις έγινα κι εγώ

marileni είπε...

TI ...ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ!!!!


ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!!!!!

ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το καινούριο σας blog. Καλή παραμυθένια συνέχεια.

Unknown είπε...

Καλησπέρα!

Καλορίζικο το νέο blog! Πραγματικά είναι πανέμορφο! Εύχομαι καλές αναρτήσεις! Ευχαριστούμε για όλα Μαρία και Γιώργο! Ξέρετε εσείς!

ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ είπε...

Μαρία μου, Γιώργο καλησπέρα!!! Με το δεξί μπήκα!!!! Πολλές και καλές αναρτήσεις σας εύχομαι, αν και αυτό είναι σίγουρο. Υπέροχο, πραγματικά παραμυθένιο, που λέει και η φίλη παραπάνω!!!
Φιλιά πολλά - πολλά!!!

Ευχαριστούμε!!!
:))

ΚΑΤΕΡΙΝΑ είπε...

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΜΑΡΑΚΙ!!!!!

Paraskevi Lamprini M. είπε...

Mαρία Γιώργο.. καλώς σας βρήκα... Μαρία .. αν έχεις και άλλο μπλογκ ως Μαρία Γιώργο.. πες μου...

καλώς ωρίσατε και στο δικό μου... καλορίζικο το δικό σας.. θα τα λέμε!!

Fotini Kouzoumi είπε...

Μαρία, Γιώργο, καλορίζικο το καινούριο blog!!! Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!!! Θα σας παρακολουθώ!
Kαι ποιος δεν έχει αγαπήσει έστω κάποιο από τα παραμύθια του Χ.Κ. Αντερσεν!!! :)

Kiki Aposeki είπε...

Με γεια το καινούριο σας blog!!! Ποιος είναι αυτός που δεν λάτρεψε αυτόν τον παραμυθά!!! Φοβερή η ανάρτηση, αν και δεν περίμενα κάτι λιγότερο!!!!! Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!!!

Parents Land Gr είπε...

Καλη αρχη στο καινουργιο bloggoσπιτακι. Εκπληκτικο αφιερωμα και νομιζω οτι θα σε ακολουθουμε στενα.Το βραδυ θα σε διαβασω και στα παιδια.Θα ενθουσιαστοτν.

Owl Mommy Βέρα είπε...

Μαρία, Γιώργο! Καλημέρα! Καλορίζικο το νέο blog!
Είναι φανταστικός ο Άντερσεν.. νομίζω και οι επόμενες 100 γενιές με αυτά θα μεγαλώσουν..

Nil Lima da Silva είπε...

Mapia Hi, how are you?
Thank you for visiting and following my blog.
I enjoyed your blog and know a bit of the story by Hans Christian Andersen, was a wonderful writer who left a great cultural heritage for humanity. We learned a lot with their beautiful stories.
I've been following your blog, welcome my friend.
A big hug from Brazil and good week for you ..

Mania είπε...

ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ!!!
ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ!!

Lamprini Lamprinou είπε...

θα χαρώ να τα λέμε και εδώ.. πολύ ωραίο το μπλογκ σου!! και μου αρέσουν και τα παραμύθια.. η σημερινή ανάρτηση θάναι για σένα!!!

Humberto Dib είπε...

Great blog, loved it!
Cheers from Argentina.
HD