27/9/12

Κινηματογράφος-Cinema

             

Ο κινηματογράφος (κίνηση + γραφή) ή αλλιώς σινεμά είναι η τέχνη  καταγραφής της κίνησης και οπτικοποίησής της, και στέκεται ισάξια δίπλα στην τέχνη της γλυπτικής,της ζωγραφικής, του χορού, της αρχιτεκτονικής, της μουσικής και της λογοτεχνίας. Ο άνθρωπος επί σειρά ετών προσπαθούσε να απεικόνιση την κίνηση. Σημαντικό ρόλο έπαιξε στην εξέλιξη της τεχνικής του κινηματογράφου η ανακάλυψη και διάδοση της φωτογραφίας, στα μέσα του 19ου αιώνα


Τόμας Έντισον
                                                         

Στα τέλη του 1880 ο Ουίλλιαμ Ντίκσον, ο οποίος εργαζόταν στα εργαστήρια του Τόμας Έντισον ανακάλυψε το κινητοσκόπιο. Ήταν μία μηχανή προβολής, με δυνατότητα να προβάλλει την κινηματογραφική ταινία σε ένα κουτί, και ήταν ορατή μόνο σ' έναν θεατή, μέσα απο μια χαραμάδα.

Η συσκευή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα στις 20 Μαΐου του 1891, μαζί με την πρώτη κινηματογραφική ταινία. Ο Έντισον θεωρούσε την εφεύρεση του κινητοσκοπίου χαμηλής σημασίας και  δεν ενδιαφέρθηκε για την εξελιξη της ώστε να προβάλλονται οι ταινίες για περισσότερους θεατές. Επιπλέον δεν κατοχύρωσε την εφεύρεση διεθνώς, με αποτέλεσμα να είναι νόμιμη η αντιγραφή και εξέλιξή της στην Ευρώπη.


Κινητοσκόπιο 

                                                      
Οι αδελφοί Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ, βασιζόμενοι στο κινητοσκόπιο των Ντίκσον
και Έντισον, δημιούργησαν τον κινηματογράφο (cinematographe).
Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895 στο Παρίσι έκαναν  την πρώτη δημόσια προβολή,και την
παρακολούθησαν συνολικά 35 άτομα επί πληρωμή και προβλήθηκαν δέκα ταινίες
συνολικής διάρκειας περίπου δεκαπέντε λεπτών.
 

             Οι αδελφοί Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ

Ένας από τους πρώτους κινηματογραφιστές είναι ο Ζόρζ Μελιέ. Οι ταινίες του είχανε θέματα από το χώρο του φανταστικού, ενώ η ταινία του "Ταξίδι στη Σελήνη"(Le voyage dans la lune, 1901) ήταν η πρώτη ταινία που προσπάθησε να περιγράψει ένα ταξίδι στο διάστημα.
Επιπλέον,ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε οπτικά εφέ,και προσπάθησε να βάλει χρώμα,
χρωματίζοντας την κινηματογραφική ταινία (καρρέ) με το χέρι.


  Ζόρζ Μελιέ
                                             
Το 1912 (ή 1911)  χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά σε δοκίμιό  τον όρο έβδομη τέχνη για να περιγράψουν τον κινηματογράφο.Δημοσίευση σχολίου